HTML

Rákóczi Szövetség | Gödöllő

Rákóczi Szövetség Gödöllői Helyi Szervezetének oldala. Kapcsolat: rakoczi.godollo@gmail.com.

Friss topikok

Rovatok

HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2013.08.21. 22:10 Rákóczi Szövetség | Gödöllő

Megkoszoroúztuk a Rákóczi Szabadságharc emléktábláját

A Történelmi Vitézi Rend és a Rákóczi Szövetség gödöllői szervezete június 2-án koszorúzási ünnepséget szervezett a református líceum udvarában, a Rákóczi szabadságharc tiszteletére elhelyezett emléktáblánál. A Rákóczi Szövetség nevében Tóth Tibor alpolgármester, a Történelmi Vitézi Rend képviseletében dr. Bucsy László mondott beszédet. II. Rákóczi Ferec életútját dr. Péterfi Gábor középiskolai tanár méltatta.  

„Üzenem a jövőbeli gyermek nemzedéknek Magyarországon, tiszteljék hazájukat és becsüljék, hogy ezen a földön élhetnek. Őrizzétek meg értékeit és emlékeit! Beszéljetek róla úgy, mintha kincs lenne.”
Ezekkel a szavakkal fejezte ki hazaszeretetét és az utókornak szánt intelmét II. Rákóczi Ferenc fejedelem – kezdte beszédét Tóth Tibor. - Tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit a Rákóczi szabadságharc kitörésének 310. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen - folytatta. - Köszönöm, hogy elfogadták a Rákóczi Szövetség Gödöllői helyi szervezete és a Történelmi Vitézi Rend meghívását!
Tavaly először, hagyományteremtő módon emlékeztünk Gödöllőn a szabadságharcra és II. Rákóczi Ferencre, aki a saját életét mindig hátrébb helyezte, mint hazánk érdekeit. Úgy gondolom, hogy bizalommal vagyunk jelen most is, hiszen ha hagyományteremtő szándékunk eléri célját, minden évben lesz lehetőségünk egy pillanatra lecsendesedni és a Fejedelem példáját magunk elé állítani itt, Gödöllőn.
„Üzenem a jövőbeli gyermek nemzedéknek Magyarországon" - szólt az idézet. Nemcsak hazánk szeretetének esszenciáját, de a Rákóczi Szövetség küldetésnyilatkozatát adta végül is így meg II. Rákóczi Ferenc. Az 1989-ben alakított szövetség az első civil egyesületek egyike, amely zászlójára a Kárpát-medencei magyarság szolgálatát tűzte, különös figyelmet fordítva a külhon, a magyar nyelvű oktatás és a magyarországi diákok Kárpát-medencei tanulmányútjainak a támogatására. A szervezet mintegy 17 ezer tagot számlál, évente közel 1000 új belépő van. Zömében fiatalok, kevesebb, mint 22 éves átlagéletkorral. Hangsúlyozni kívánom, gödöllőiként különösen, hogy két, a Kárpát-medencei diákságot megszólító tanulmányi versenyt is rendez a szövetség; az egyik a tavasszal Pannonhalmán megrendezésre kerülő Cultura Nostra,  a másik az október 23-ai országos ünnepséghez is kapcsolódó Glória Victis történelmi vetélkedő. Itt szeretnék gratulálni a Premontrei Szent Norbert Gimnázium csapatainak és Takácsné Elek Borbála tanárnőnek, hogy az említett versenyeken nemcsak, hogy tisztesen helytállnak, hanem évről-évre kimagaslóan teljesítenek, hiszen 2011-ben a Glória Victis, 2012-ben pedig a Cultura Nostra versenyt nyerték meg a gödöllői fiatalok! Tanárnő, gratulálunk az elért eredményekhez!
Köszöntőm végén arra kérem Önöket, kik megtiszteltek jelenlétükkel, hogy adják át II. Rákóczi Ferenc hazáról szóló üzenetét családjainknak, barátainknak: ..Őrizzétek meg értékeit és emlékeit! Beszéljetek róla úgy, mint ha kincs lenne!"

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=vVgmAddu74A&feature=youtu.be

További képek: http://www.godollo.hu/hirek/hirek/index.php?newswf2_id=49044

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://rszgodollo.blog.hu/api/trackback/id/tr685470271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása