HTML

Rákóczi Szövetség | Gödöllő

Rákóczi Szövetség Gödöllői Helyi Szervezetének oldala. Kapcsolat: rakoczi.godollo@gmail.com.

Friss topikok

Rovatok

HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2010.04.23. 00:38 Rákóczi Szövetség | Gödöllő

Megalakult a Rákóczi Szövetség Gödöllői Helyi Szervezete

Segítség Kárpátaljának

Részlet a Gödöllői Szolgálat március 24-ei számából:

A Rákóczi Szövetség még 1989-ben alakult meg azzal a céllal,hogy a határon túl (elsősorban a Felvidéken és Kárpátalján) élő magyar kisebbségek nemzeti, kulturális, szellemi, közművelődési és érdekképviseleti tevékenységét segítse és hatékonyan részt vállaljon identitástudatuk megőrzésében. Március 19-én tartotta alakuló ülését a szövetség legújabb – gödöllői – tagszervezete; ezzel kapcsolatban beszélgettünk a csoport életrehívójával és vezetőjével, Tóth Tiborral.
– Honnan jött az ötlet, hogy a gödöllőiek is bekapcsolódjanak ebbe a lassan
20 éves múltra visszatekintő segítő tevékenységbe?

– A Rákóczi Szövetség elnöke, dr. Halzl József jó kapcsolatokat ápol Gödöllővel, a város vezetőivel, így tisztában volt azzal, hogy Gödöllő szellemisége és az, ahogyan a határon túl élő magyarságot támogatja, közel áll a Szövetség által lefektetett szellemiséghez. Krassay László alpolgármester keresett meg engem azzal, hogy lenne-e kedvem megalapítani a helyi szervezetet. Mivel az előbb említett szellemiség közel áll hozzám, így örömmel tettem eleget a felkérésnek.
– Kik a tagjaik?
– A Rákóczi Szövetségről tudni kell, hogy ifjúsági és helyi szervezetek segítik a működését. Nálunk viszont tulajdonképpen ötvöződik ez a két típus; helyi szervezetként nagyon sok diák is a tagjaink közé tartozik. Ez utóbbinak azért van kiemelkedő jelentősége, hiszen a mostani fiatalságon múlik a jövő, ha át tudjuk adni számukra a szövetség gondolatiságát, akkor ez a fajta támogatási forma egyhamar nem szűnik meg.
– Mely határon túli területeken igyekeznek segíteni?
– A szövetség alapszabályában rögzítve van, hogy a különböző szervezeteknek ki kell választani egy adott térséget, és azt kell segíteniük, ahogy csak tudják. A gödöllői csoport Kárpátalját, azon belül is Kígyós települést fogja támogatni. Kígyóson egyébként körülbelül ezren élnek, a lakosok 90 százaléka magyar. A választás azért esett erre a községre, mert egy évekkel ezelőtti földrengés szinte teljesen elpusztította az ottani – egyszem – általános iskolát. Az intézmény egy időre meg is szűnt, a tanítás is csak tavaly szeptemberben indult el újra. A veszély az, hogyha bezárja kapuit az iskola, akkor a gyerekek nem tudnak magyar nyelvű intézményben tanulni, ezáltal lassan elveszítik az identitásukat.
– Mit tudnak tenni annak érdekében, hogy ez ne történjen meg?
– Tárgyi eszközök gyűjtésével és pénzadományokkal igyekszünk segíteni az ottani állapotokon. Több gödöllői középiskolában is könyvgyűjtést szerveztük és szervezünk; a jövőben mindenképpen szeretnénk ebbe bevonni az általános iskolákat is. Az első pénzadományokat az alakuló ülésünkön adtuk át a kígyósi református egyház vezetőjének Vitéz Pocsai Vince Tiszteletes Úrnak, aki jelenlétével megtisztelte az összejövetelünket.
– A tárgyi adományokat hogyanjuttatják el az érintett településre?
– A frissen alakult csapat április 17-én és 18-án egy kirándulás keretében keresi majd fel Kígyóst, ahol átadjuk a gyűjtésből származó könyveket. Kígyós mellett felkeressük még Beregszászt és Munkácsot is, hogy a gödöllői diákok érzékelhessék azokat a nehéz körülményeket (legyen szó akár a mindennapi életről vagy az iskolai helyzetről), amik Kárpátalján uralkodnak. Talán ez is segít majd abban, hogy a jövő nemzedéke is magáénak érezze és támogassa a határon túli településeket.
– Milyen terveik vannak a jövőre nézve?
– Természetesen a gyűjtést folytatjuk tovább. Emellett szeretnénk hagyományt teremteni azzal, hogy minden évben vendégül kívánunk látni kárpátaljai diákokat és tanárokat. Célunk, hogy megismertessük velük Gödöllőt és az ország más, szép vidékeit, nevezetességeit, ezáltal is közelebb hozva a magyarságot, határon innen és határon túl.
– Ha valaki csatlakozni kíván Önökhöz, hogyan tudja megtenni?
– Örömmel látunk mindenkit, aki fontosnak tartja a határon túli magyarság támogatását, a velük való kapcsolattartást. Különösen örülünk a fiatalok, a jövő generációja érdeklődésének! Ha kapcsolatba szeretnének velünk lépni, akkor írjanak a rakoczi.godollo@gmail.com e-mail címre, és elküldjük a belépési formanyomtatványt.
– A Rákóczi Szövetséget hogyan lehet támogatni?
– Igyekszünk a jótékonysági felhívásainkat minél szélesebb körben meghirdetni, így érdemes ezeket figyelni. Továbbá a Szövetség központi programjai támogatására is van lehetőség, akár az adónk 1 százalékának a felajánlásával (Adószám: 19719029-1-41). A Szövetségről, a jövőbeni programokról a www.rakocziszovetseg.hu weboldalon kaphatnak részletes tájékoztatást. cr

 

Képek az estéről:

Guba Sándor, a Helyi Szervezet alelnöke

Tóth Tibor, a Helyi Szervezet elnöke

Dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke

Vitéz Pocsai Vince, Kígyós református lelkésze

Dr. Fábri Mihály, az est előadója, Gödöllő város díszpolgára

Balról: Tóth Tibor, a Helyi Szervezet elnöke, Dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke; Dr. Krassay László, Gödöllő város alpolgármestere; Dr. Fábri Mihály, Gödöllő város díszpolgára; Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség ifjúsági szervezetekért felelős vezetője

Az alakuló ülésről készült teljes galéria megtekinthető itt.

komment

Címkék: jótékonyság gödöllő rákóczi szövetség alakuló ülés


A bejegyzés trackback címe:

https://rszgodollo.blog.hu/api/trackback/id/tr131944205
süti beállítások módosítása