HTML

Rákóczi Szövetség | Gödöllő

Rákóczi Szövetség Gödöllői Helyi Szervezetének oldala. Kapcsolat: rakoczi.godollo@gmail.com.

Friss topikok

Rovatok

HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2010.11.12. 22:43 Rákóczi Szövetség | Gödöllő

A Premonrei Szt. Norbert Gimnázium csapatának beszámolója a Gloria Victis vetélkedőről

Gloria Victis

 

[dicsőség a legyőzötteknek]

 

2010. október 21. és 23. között került sor a Gloria Victis történelmi vetélkedőre a budapesti Műegyetemen, melynek témája a két világháború közötti Magyarországot foglalata magába, Trianon – Magyarország története a fegyverszünettől a hadba lépésig (1918-1941). A rendezvényt a Rákóczi Szövetség szervezte immár 15. alkalommal, mely a Kárpát-medencei fiatalság összefogását, a határon túli magyarok támogatását tűzte ki fő céljául.

A Gloria Victis három fordulóból álló történelmi vetélkedő, melyen háromtagú csapatok vettek részt, először egy tesztsor kitöltésével, valamint egy történelmi esszé megírásával nevezhettek. Összesen 111 középiskolás csapat jelentkezett a vetélkedőre a Kárpát-medencéből. A második fordulóra a legjobb 60 csapat kapott meghívást, akik október 22-én három órás írásbeli feladatlap kitöltésén mérték össze tudásukat. A feladatok között találtunk totót, topográfiai ismereteket, személyazonosító, fogalomhatározó, forráselemző, párkereső, időrendőr és eseménymátrix típusú feladatokat, melyekhez elengedhetetlen volt a megadott szakirodalmak ismerete. Az írásbeli forduló eredménye alapján a legeredményesebb tíz csapat került be az október 23-i szóbeli döntőbe, ahol a Premontrei Gimnázium két csapata is sikeresen szerepelt: Sleisz Kristóf, Sármezey Bence és Juhász Gergely 11. osztályos tanulók 6. helyezést, míg a Sivadó Mónika, Sivadó Balázs és Sivadó Dávid összeállítású csapat 8. helyezést érte el a döntőben. A döntőben neves szakemberekből álló zsűri előtt – Raffay Ernő, Maruzsa Zoltán, Illésfalvi Péter, Kovács László - számos igényes feladat révén dőlt el a vetélkedő végső sorrendje. A feladatok között nemcsak a történelmi tudásról kellett számot adni, hanem az érvelő készséget, a vita készséget is meg kellett mutatni a döntő résztvevőinek. A döntő után a zsűri elnöke Raffay Ernő történész többek között a magyarság különleges helyzetéről, az összefogás szükségességéről és a magyar értelmiség fontos szerepéről beszélt.

A versenyen a határon túli magyarságot számos csapat képviselte, kiváló helytállásukat a jobbnál jobb helyezések (2. hely Dicsőszentmárton, 3. hely Nagybereg) bizonyítják. Nagyszerű eredményeik ékes bizonyítékai óriási szorgalmuknak, akaraterejüknek és tudásuknak annál is inkább, mivel közel sincsenek olyan lehetőségeik, mint az ittenieknek, ezért kiemelt tisztelettel nézünk fel rájuk. Sokat lehet tanulni határon túli testvéreinktől.

A vetélkedő résztvevői a középdöntő után részt vettek a Műegyetemen megtartott ünnepségen az azt követő fáklyás felvonuláson. A Bem téren többek között felszólalt Kozma Imre atya, aki a magyarság és a magyar emberek hivatásáról beszélt, kiemelte és hangsúlyozta az erkölcs, az oktatás és a kultúra szerepét. Az ünnepség után a Weiner- Szász kamarazenekar koncertjén vehettünk részt /koncertmester: Juniki Spartacus/, mely a közönség határtalan lelkesedését váltotta ki.

Az eredményhirdetéskor a díjakat Halzl József, a Rákóczi Szövetség vezetője, aki október 22-én magas állami kitűntetésben részesült, adta át.

Néhány nap alatt alkalmunk nyílt bepillantást nyerni a Rákóczi Szövetség ezen tevékenységébe, amely az idén több mint ezer határon túli magyarnak adta meg azt a lehetőséget, hogy az 1956-os forradalom évfordulóján tartott ünnepségsorozaton részt vegyen. Ez az egyesület olyan embereket fog össze, akik készek mindent megtenni a nemes célért: a határon túli és inneni magyarok nemzeti, kulturális, szellemi, közművelődési és érdekképviseleti tevékenységének támogatásáért és identitástudatuk megőrzéséért.

 

Gödöllői Premontrei Szt. Norbert Gimnázium csapata

 

A Takácsné Elek Borbála tanárnő által vezetett küldöttség beszámolóját tettük közzé.

 

Szólj hozzá!

Címkék: gloria premontrei victis


A bejegyzés trackback címe:

https://rszgodollo.blog.hu/api/trackback/id/tr592445401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása