HTML

Rákóczi Szövetség | Gödöllő

Rákóczi Szövetség Gödöllői Helyi Szervezetének oldala. Kapcsolat: rakoczi.godollo@gmail.com.

Friss topikok

Rovatok

HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2010.05.12. 20:43 Rákóczi Szövetség | Gödöllő

Kárpátalján jártak - Rólunk írták

Részlet a Gödöllői Szolgálat május 5-ei számából:

A Rákóczi Szövetség gödöllői tagszervezete idén márciusban alakult meg azzal a céllal, hogy a határon túl – elsősorban a Felvidéken és Kárpátalján – élő magyar kisebbségek nemzeti, kulturális, szellemi, közművelődési és érdekképviseleti tevékenységét segítse. A gödöllői szervezet néhány tagja április 17-18-án Kárpátaljára, Kígyósra látogatott, hogy adományokkal járuljon hozzá az ottani iskola működéséhez. Erről beszélgettünk Tóth Tiborral, a helyi szervezet vezetőjével.

– Mostani látogatásuk során milyen tárgyi adományokkal járultak hozzá a kígyósi iskola mindennapjaihoz?

– A gödöllői tagszervezetből heten kerestük fel Kígyóst, ahol könyveket (tankönyveket és különböző irodalmi műveket), ismeretterjesztő DVD-ket, videókazettákat, iskolai szemléltetőeszközöket, füzeteket, tollakat, illetve sportszereket adtunk át az iskola igazgatójának, és az iskolát fenntartó református közösség lelkipásztorának.

– Az adományokat hogyan, milyen módon sikerült összegyűjteni?

– Ebben hatalmas segítséget kaptunk a Török Ignác Gimnáziumtól; rengeteg könyvet kaptunk tőlük, illetve azoktól a szülőktől is, akik az otthoni, feleslegessé vált könyveiket átadták számunkra. Az utazás és az adományok egy részéhez pedig a gödöllői Teleki Pál Egyesület járult hozzá.

– Ezek az adományok mennyiben segítik a zökkenőmentes működést?

– Zökkenőmentesnek azért nem nevezném, de kétségtelen, hogy az ottani gyerekeknek/ tanulóknak minden segítségre szükségük van. Ugyebár évekkel ezelőtt egy földrengés szinte teljesen elpusztította a kígyósi általános iskolát. Az intézmény egy időre meg is szűnt, a tanítás is csak tavaly szeptemberben indult el újra. A veszély az volt, hogyha bezárja kapuit az iskola, akkor a gyerekek nem tudnak magyar nyelvű intézményben tanulni, ezáltal lassan elveszítik az identitásukat. Jelen pillanatban három osztályban tanulnak a gyerekek.

– Az egyesületnek milyen tervei vannak az elkövetkezendő időszakra?

– Két dolgot emelnék ki, melyek erősen foglalkoztatnak bennünket. Az egyik, hogy mindenképpen szeretnénk a nyári időszakban 4-5 napra vendégül látni kígyósi kisiskolásokat. Sokan még sohasem jártak Magyarországon, mivel az anyagi lehetőségeik igen korlátozottak. Szeretnénk az utazás, a szállás, az itt tartózkodás költségeinek minél nagyobb részét levenni a vállukról. A másik pedig, hogy igyekszünk minél több olyan – figyelemfelhívás gyanánt – előadást tartani, ahol az emberek megismerkedhetnek a Rákóczi Szövetség céljaival, terveivel, és ahol rávilágítunk arra, hogy a kárpátaljai magyarság milyen körülmények között él. Számukra minden segítség nagyon fontos, mi pedig ezért dolgozunk. Mivel a taglétszámunk a megalakulás óta folyamatosan emelkedik, úgy látjuk, hogy mások is szívükön viselik a határon túli magyarok sorsát. Várjuk továbbiakban is a tenni és szervezethez csatlakozni vágyókat! Bővebb információt az alábbi elérhetőségeinken kaphatnak az érdeklődők:

http://rszgodollo.blog.hu

vagy rakoczi.godollo@gmail.com

-cr-

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://rszgodollo.blog.hu/api/trackback/id/tr511998269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása